Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach geeft aandacht en kan goed luisteren. Een loopbaancoach adviseert niet, want verandering en transformatie hoort van binnenuit te komen. De loopbaancoach luistert aandachtig en goed naar wat jij te vertellen hebt. Hij analyseert de situatie en door een luisterend oor te bieden krijg jij de gelegenheid om nog dieper in jezelf te gaan om te ontdekken wat er speelt en hoe je dat het beste wilt/kunt aanpakken. Je gaat als het ware voelen wat je van binnen drijft en vind manieren om het naar boven te halen om daarmee aan de slag te gaan samen met de loopbaancoach.

Misschien komt er een gedachte bij je op wat vertelt dat je toch al begeleidt wordt op de werkvloer. De meeste werknemers starten met een inwerkwerk en worden begeleid door een collega uit het vakgebied die ze wegwijs maakt over de werkwijze van de organisatie. Je praktische vragen wat waar ligt kun je dan aan deze collega vragen. En ook andere collega’s zijn bereid om te helpen.

Het werk van een loopbaancoach kan lijken op het werk van je collega, maar is niet hetzelfde. De collega die je inwerkt of een langere tijd coacht doet dat op het gebied van het inhoudelijke werk en vanuit werkexpertise. Bij loopbaan coaching gaat het niet op het werk, maar om jou. Dat jij groeit op persoonlijke en professioneel gebied.

Er wordt stilgestaan bij wat je sterke en zwakke kanten zijn. Daarnaast krijg je inzicht door middel van gespreksvoering over je drijfveren, waarom doe je iets? Waarom doe je het op die manier? Wat geeft jou energie? Belangrijke ontdekkingen om het te transformeren van onbewust naar bewust. Als je bewuster wordt over je kwaliteiten kun zou je ze eerder willen inzetten en misschien wel met veel meer zelfvertrouwen.

Het draait dus om jou en niet om het werk. De loopbaancoach is oprecht geïnteresseerd in je loopbaanvraagstuk en wilt je graag wegwijs maken om die beantwoord te krijgen. Het antwoord schuilt in jou! Samen met je loopbaancoach probeer je dat antwoord te vinden en in te zetten om nog beter te worden in je werk of om je verder te ontwikkelen in het vinden van ander werk. En misschien wel voor een studie die je nog wil volgen.

Hoe ga je dat aanpakken? Dat doe je door gewenste doelen te stellen en een concrete acties op te stellen om aan die doelen te werken. Daarnaast spiegelt de loopbaancoach wat jij zegt, maar wat je ook doet. Communicatie verloopt grotendeels non- verbaal. Met het spiegelen krijg jij als hulpvrager de gelegenheid om aan zelfreflectie te doen. Je kunt bijvoorbeeld benoemen dat je een bepaalt gedrag vaker laat zien en op onderzoek uitgaan waarom je dat doet. Daarnaast kun je bepaalde patronen in je communicatie terugkrijgen en reflecteren waar het vandaan komt.

Wat de loopbaancoach ook hoort, hij velt geen oordeel. De loopbaancoach is er voor je om je op weg te helpen en niet om jou te oordelen. De loopbaancoach kent vele tools om in te zetten bij het traject. Er zijn tientallen methoden die ingezet kan worden. Een bekende methode is de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) methode die zich richt op waarnemen van de wereld om ons heen en onze reactie daarop. De tools zijn bedoeld ter ondersteuning voor de coach en niet als doel op zich.

De loopbaancoach zal a.d.h.v. uw loopbaanvraag beslissen of hij een tool gaat gebruiken en zo, ja welke tool. Dit zal de loopbaancoach bespreken met u. Het gaat om jouw loopbaanvraag dus jij beslist het tempo.